Browar Fortuna zapowiedział kolejne
piwo z serii Miłosław Warzy Śmiało. Tym razem autorzy
przygotowali dla nas Koźlaka pszenicznego (Weizenbock) wzbogaconego
cascarą, czyli z hiszpańskiego skórką lub łupiną otaczającą
owoc kawowca. Całość ma posiadać solidną podbudowę i nuty
suszonych owoców posiadających delikatny posmak kawy!
Cascara przez jakiś czas temu
traktowana była jako produkt uboczny procesu produkcji kawy.
Stanowiła skórki pozostałe po oddzieleniu miąższu od ziaren. W
wyniku eksperymentów doszło do opracowania metody pozwalającej na
łatwiejsze oddzielenie całej skórki, która po poddaniu procesowi
suszenia okazała się idealnym produktem do tworzenia aromatycznych
naparów. Cascara nazywana jest inaczej herbatą z wiśni
kawowca. Jak sprawdzi się w premierowym piwie Browaru Fortuny? O tym
przekonamy się na dniach, bo piwo zostało już rozlane do butelek.
Wiadomo już, że trunek wyposażony
został w ekstrakt na poziomie 16,5 Plato. W przypadku alkoholu
wskazówka zatrzymała się na 6,7%, natomiast poziom IBU zamknął
się na 24 punktach. Czekamy z niecierpliwością na dostawy do
sklepów!
Źródło: Browar Fortuna
Czytaj też:
Komentarze
Prześlij komentarz