Nowa warka Kwasu Jota od Pinty już wkrótce w sklepach

Piwnynocnik.pl blog o piwie
Kwas Jota od Browaru Pinta ponownie rusza do sklepów. To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy już od jakiegoś czasu czekali na nową warkę tego trunku. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zapraszamy do dalszej części aktualności. To chyba najwyższa pora, by poznać sylwetkę tego ciekawego piwa utrzymanego w stylu Sour Currant Wild Ale. Zacznijmy jednak od początku.

Jak sygnalizują twórcy zasyp nie należał do skomplikowanych. Do akcji wkroczył tylko jasny słód pilzneński i pszeniczny, który w początkowej fazie zakwaszony został blendem bakterii kwasu mlekowego. Na drugim etapie do akcji dołączyły dzikie drożdże, a także belgijskie do Saison. Później przyszła pora na kilka tygodni fermentacji. Wszystko po to, by uzyskać odpowiedni balans dzikości i belgijskiego charakteru piwa – czytamy w oficjalnym komunikacie. Na samej mecie do gry włączony został świeżo tłoczony sok z czarnej i czerwonej porzeczki, który stanowi aż 30% objętości piwa!

Wspomnieć wypada również o pięknej jagodowej barwie Kwasu Jota, a także urozmaicającej go różowej pianie. Historię zakończymy wskazaniem poziomu ekstraktu (11,5 Plato) oraz alkoholu (5,1%). Czekamy na dostawy do sklepów!

Źródło: Browar Pinta

Komentarze