Słów kilka o naszej znajomości z Inżynierem. Piwo w stylu Dortmunder Export od Profesji

Piwnynocnik.pl blog o piwie
Nie taki zwyczajny ten Inżynier z Browaru Profesja! Chciałoby się nawet rzec, że bardzo ciekawy. Mamy tutaj styl Dortmunder Export, który dość rzadko wybierany jest przez nasze Browary. Może jednak wypadałoby to zmienić, bo drzemie tu całkiem niezły potencjał, który już w XIX wieku doceniali m.in. pracownicy przemysłu ciężkiego w Niemczech.

Jako Dortmunder Export określa się piwo dolnej fermentacji o złotej barwie z elementami brązu. Nazwa nawiązuje do jednego z miast usytuowanych w przemysłowej części Zagłębia Ruhry. Styl ten miał być alternatywą dla popularnego Pilsa. Wspominani we wstępie pracownicy przemysłowi odnajdywali w nim orzeźwienie. To cecha bardzo widoczna w degustowanym przez nas piwie, która zasługuje na szczególne podkreślenie.

Samo piwo w szkle prezentuje się atrakcyjnie. Trunek Browaru Profesja jest lekko zmętniony, posiada wysoką białą pianę i w rezultacie skutecznie zaprasza do degustacji.

W zapachu odnajdujemy owoce i nuty charakterystyczne dla pszeniczniaków. Być może ma to związek z zastosowaną jako dodatek kaszą kukurydzianą. Całkiem nieźle zapowiada się też smak. Nasze receptory rejestrują owocowy i pszeniczny (kukurydziany?) posmak. W tle figuruje łagodna, ale zauważalna goryczka. Całość dopełnia też zadowalająca ilość chmielu i wnosząca wiele dobrego słodowość. Stwierdzamy wprost - piwo bardzo pozytywnie nas zaskoczyło, bowiem nie tylko doskonale orzeźwia, ale i prezentuje przyjemny smak i aromat! Osobiście wrócimy do niego w letni upalny dzień, podczas którego sprawdzi się fenomenalnie. Lubimy takie niespodzianki!

W ramach podsumowania stwierdzić musimy, że Inżynier z Browaru Profesja ma w sobie coś ciekawego, co mogłoby spodobać się również zaczynającym przygodę z piwami innego typu niż lager. Warto więc zwrócić na to piwo uwagę. Browary zachęcamy oczywiście do warzenia.

Komentarze