Nie taki zwyczajny ten Inżynier z
Browaru Profesja! Chciałoby się nawet rzec, że bardzo ciekawy.
Mamy tutaj styl Dortmunder Export, który dość rzadko wybierany
jest przez nasze Browary. Może jednak wypadałoby to zmienić, bo
drzemie tu całkiem niezły potencjał, który już w XIX wieku
doceniali m.in. pracownicy przemysłu ciężkiego w Niemczech.
Jako Dortmunder Export określa się
piwo dolnej fermentacji o złotej barwie z elementami brązu. Nazwa
nawiązuje do jednego z miast usytuowanych w przemysłowej części
Zagłębia Ruhry. Styl ten miał być alternatywą dla popularnego
Pilsa. Wspominani we wstępie pracownicy przemysłowi odnajdywali w
nim orzeźwienie. To cecha bardzo widoczna w degustowanym przez nas
piwie, która zasługuje na szczególne podkreślenie.
Samo piwo w szkle prezentuje się
atrakcyjnie. Trunek Browaru Profesja jest lekko zmętniony, posiada
wysoką białą pianę i w rezultacie skutecznie zaprasza do
degustacji.
W zapachu odnajdujemy owoce i nuty
charakterystyczne dla pszeniczniaków. Być może ma to związek z
zastosowaną jako dodatek kaszą kukurydzianą. Całkiem nieźle
zapowiada się też smak. Nasze receptory rejestrują owocowy i
pszeniczny (kukurydziany?) posmak. W tle figuruje łagodna, ale
zauważalna goryczka. Całość dopełnia też zadowalająca ilość
chmielu i wnosząca wiele dobrego słodowość. Stwierdzamy wprost -
piwo bardzo pozytywnie nas zaskoczyło, bowiem nie tylko doskonale
orzeźwia, ale i prezentuje przyjemny smak i aromat! Osobiście
wrócimy do niego w letni upalny dzień, podczas którego sprawdzi
się fenomenalnie. Lubimy takie niespodzianki!
W ramach podsumowania stwierdzić
musimy, że Inżynier z Browaru Profesja ma w sobie coś ciekawego,
co mogłoby spodobać się również zaczynającym przygodę z piwami
innego typu niż lager. Warto więc zwrócić na to piwo
uwagę. Browary zachęcamy oczywiście do warzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz