Dwie premiery od Browaru
Pracownia Piwa! Purple Haze utrzymany w stylu Hoppy Fruit Ale
zaatakuje nas potężną dawką marakui i czarnej porzeczki. Trunek
wzbogacony został czterema odmianami amerykańskich chmieli.
LAB 23 to z
kolei Beetroot Sour Ale, czyli kwaśne piwo z 40% dodatkiem tartego
buraka. To rzecz jasna nie wszystkie informacje jakie mamy Wam do
przekazania!
Purple Haze oprócz
solidnego owocowego zastrzyku uraczy nas alkoholem na poziomie 7,7%.
Piwo będzie więc stosunkowo mocne, ale prawdopodobnie nie poczujemy
tego w trakcie degustacji. Wiele wskazuje jednak na to, że
dostrzeżemy pracę chmieli odmian Citra, Chinook, Amarillo i Mosaic,
które wpłyną na aromat, rześkość i pijalność tego piwa.
Wracając do drugiego z
premierowych piw, czyli LAB 23 nie sposób jeszcze raz nie odnieść
się do buraczanego dodatku. Jego ilość spowoduje, że ujawni się
nie tylko w barwie, ale też aromacie. Twórcy sygnalizują, że w
smaku będziemy mogli dostrzec nutę ziemistości połączonej z
mineralnością. LAB 23 będzie lższejszy niż wyżej prezentowany
Purple Haze. Przy ekstrakcie na poziomie 13 plato autorzy zestawili
alkohol w wysokości 5,6%.
Źródło: Pracownia Piwa
Komentarze
Prześlij komentarz