Browar PINTA wypuszcza na rynek Banana
Stout Grand Prix. Precyzując będzie to mleczny stout macerowany
pieczonymi bananami. Twórcy przywieźli je prosto z Hondurasu i to
nie w byle jakiej ilości – do produkcji piwa wykorzystano bowiem
półtorej tony tego owocu. Warto zaznaczyć, że proces pieczenia
przed wrzuceniem bananów do tanku spowodował, że banany jeszcze
lepiej oddały swój smak i słodycz!
Banana Stout Grand Prix wyposażony
został w ekstrakt na poziomie 15,1 Plato oraz alkohol równy 4%.
Oprócz wspomnianych bananów wśród wykorzystanych surowców
znajdziemy wodę, słód jęczmienny, pszeniczny, czekoladowy jasny,
zakwaszający, palone ziarno jęczmienia, laktozę, chmiel Iunga (PL)
oraz drożdże Fermentis SafAle US-05. Za recepturę odpowiada duet -
Joanna Mitek i Maciej Palusiński, czyli zwycięzcy Warszawskiego
Konkursu Piw Domowych 2017
Źródło: Browar PINTA
Komentarze
Prześlij komentarz