Browar Pinta zaprasza na Banana Stout Grand Prix

piwnynocnik.pl blog o piwie
Browar PINTA wypuszcza na rynek Banana Stout Grand Prix. Precyzując będzie to mleczny stout macerowany pieczonymi bananami. Twórcy przywieźli je prosto z Hondurasu i to nie w byle jakiej ilości – do produkcji piwa wykorzystano bowiem półtorej tony tego owocu. Warto zaznaczyć, że proces pieczenia przed wrzuceniem bananów do tanku spowodował, że banany jeszcze lepiej oddały swój smak i słodycz!

Banana Stout Grand Prix wyposażony został w ekstrakt na poziomie 15,1 Plato oraz alkohol równy 4%. Oprócz wspomnianych bananów wśród wykorzystanych surowców znajdziemy wodę, słód jęczmienny, pszeniczny, czekoladowy jasny, zakwaszający, palone ziarno jęczmienia, laktozę, chmiel Iunga (PL) oraz drożdże Fermentis SafAle US-05. Za recepturę odpowiada duet - Joanna Mitek i Maciej Palusiński, czyli zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2017


Źródło: Browar PINTA

Komentarze